Jandarmeria apără familia tradiţională. Dar de cine?

Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Această postare de pe pagina oficiala a Jandarmeriei Române a stârnit controverste mari în mediul online.
E postată o poză cu un el, Ovidiu, subofiţer în Jandarmerie, şi o ea, agent principal de Poliţie. Alături de aceştia îi mai găsim în poză pe cei trei copii ai familiei. Unul dintre aceştia se numeşte „Ştefan”, prilej pentru care Jandarmeria a crezut de cuviinţă să adauge în finalul postării şi o urare către cel mic şi către toţi cei care poartă numele Sfântului Ştefan, cel pe care-l sărbătoresc românii în data de 27 decembrie.

În postare se precizează că această familie a petrecut Crăciunul în familie, spre marea bucurie a celor mici. Totul pare foarte frumos,  o campanie de PR foarte reuşită. Ba chiar te-ai gândi cum de o instituţie de stat din România se pricepe să transmită astfel de mesaje. Mai ales o instituţie care are altă menire, care se află de multe ori în mijlocul unor confruntări violente.

Postarea are însă o sintagmă care a deranjat o parte a societăţii „Aşa arată o familie tradiţională din cadrul M.A.I.”  Eeh, această alăturare a termenilor „familie” şi „tradiţională” a iritat timpatul, pardon, ochii multora. Astfel, Jandarmeria s-a trezit asaltată de zeci de mesaje pro-gay şi pro-LGBT. Mulţi au share-uit postarea trăgând de urechi o instituţie care ar trebui să apere drepturile tuturor, nu doar ale unora.

După ce vezi acest asalt asupra Jandarmeriei te-ai gândi totuşi ce a apucat-o de a dat-o acum cu tradiţie, cu familie. Dar dacă cercetezi un pic pagina instituţiei vezi acolo tot felul de mesaje de acest fel, nu de ieri de azi. Acum o lună, de ziua naţională, locotenentul Dragoş Pârvu ne ura, alături de fetiţa sa de trei ani, la mulţi ani şi ne transmitea că „Jandarmeria promovează tradiţiile autentice româneşti” într-un videoclip postat pe aceeaşi platformă socială. Tot pe pagina instituţiei vedem că fanfara oficială urează un Craciun fericit tuturor românilor. Plus multe alte mesaje umanitare, pe lângă prezentarea „faptelor de vitejie” ale angajaţilor. Deci Jandarmeria are o linie trasată, o ideologie, nu a fost o scăpare această postare.  Unii ar spune că ideologia e  una normală.

Să revenim la postarea care a stârnit vâlvă. Dacă intrăm la secţiunea de comentarii vedem că cel mai prezent reproş e de genul „Așteptăm și fotografii cu familiile monoparentale, cele fără copii, formate din bunici si nepoți sau din frați mai mari i de asemenea și cele cu părinți de același sex. Acestea nu sunt familii?” O temă de discuţie care ar fi trebuit încheiată de foarte mult timp, dar apar de fiecare dată oameni care pun aceleaşi întrebări şi care probabil, nu ascultă niciodată o explicaţie, ci doar „înghit” ceea ce le este transmis prin „bula” lor.

Sunt zeci de mesaje care trag de urechi Jandarmeria pentru că ar fi ofensat o minoritate din România. Deşi, recitind postarea, te întrebi unde e această ofensă? De ce se simt atacaţi activiştii pro-LGBT de fiecare dată când cineva foloseşte două cuvinte permise de DEX? Ar trebui să înceapă aceşti activişti o campanie pentru interzicerea acestei formulări şi apoi am ştii o treabă. Până atunci nu înţelegem care e problema. Parcă era un articol care-ţi dădea dreptul la liberă exprimare. Ok, îţi dă dreptul atâta timp cât nu încalci un alt drept al cuiva, dar aici nu încalcă nimeni nimic. Spuneau unii ceva de toleranţă, păi funcţionează doar într-un singur sens se pare. A fost nevoie de un mesaj postat de administratorii paginii prin care îndemna la calm şi prin care se încerca o explicaţie pentru această postare: „Bună dimineața, așa cum am afirmat în materialele precedente, vă informăm că postările sub formă de comentarii care folosesc cuvinte jignitoare sau expresii licențioase vor fi șterse, de asemenea facem precizarea că postarea noastră nu a intenționat să vexeze nicio categorie, indiferent de opțiune, folosirea adjectivului ;tradițională; este o opțiune lexicală, fără nicio altă conotație.”

Dacă ai răbdare şi începi să citeşti comentariile, ai putea crede că 50-60 la sută dintre noi sunt oameni cu viziuni progresiste, oameni care înţeleg nevoia de a avea şi la noi o minoritate cu oameni care au dreptul de a se căsători ÎNTRE ei. Unii pro-LGBT ar putea crede că ne îndreptăm pe un drum bun. Repet, dacă citeşti comentariile. Pentru că prin această metodă am  ajuns să avem pe ordinea de zi această problemă „minoră”. Prin faptul că având expunere şi o „gură mare”, ceilalţi ar putea crede că sunt foarte mulţi şi că minoritatea e compusă dintre cei care susţin această familie tradiţională.

Cred că postarea aceasta a Jandarmeriei a avut darul de a lămuri lucrurile într-o mare măsură. Să privim această captură cu reacţiile stârnite.


Deci din peste 1800 de reacţii, mai mult de 1500 au fost de apreciere. 161 de persoane au dat „love”, 22 au râs
iar 7 indivizi au fost uluiţi. Ok, deci din peste 1800 de reacţii, câte vedem în poză că dezaprobă clar această postare? 138 de persoane au transmis „furie”. Chiar dacă alăturăm uluiala şi tristeţea la furie, că pe astea nu le putem încadra clar la una dintre categori, tot ne rămân doar 154. Deci 154 de persoane din peste 1800. Procentual, acest număr reprezintă 8,4 la sută. Asta în condiţiile în care se ştie că publicul aşa-zis „tradiţional” nu e foarte activ în mediul online. Ca o concluzie, se pare că românii care cred şi susţin familia tradiţională sunt mulţi, foarte mulţi. Doar un pic tăcuţi, dar poate în timp vor descoperi şi aceştia cum să-şi apere propriile drepturi.

Sărbători fericite!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *