Suedia l-a lăsat pe Dumnezeu fără gen!

Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Consiliul director al celei mai mari biserici din Suedia a decis că Dumnezeu nu este un El sau Domnul. Aşa au decis capii bisericii de acolo şi au cerut clerului ca de acum încolo să se abţină să mai folosească în timpul slujbelor la adresa divinităţii formulele de mai sus. Această decizie importantă pentru suedezi va intra in vigoare de la 20 mai, ziua Rusaliilor.

„Teologic, noi ştim că Dumnezeu se află dincolo de determinarea noastră a genului. Dumnezeu nu este uman deci nu-i putem spune EL sau Domnul” spune arhiepiscopul bisericii, Antje Jackelén.

sursa foto: wikipedia.org

Jackelen este primul arhiepiscop-femeie din istoria Suediei şi primul arhiepiscop ales dupa secolul 12 care e născut în afara Suediei. Jakelen fiind născută în Herdkecke, Germania de Vest, în 1955. Ea a devenit preot în 1980, iar intre 2007 şi 2014 a fost episcop de Lund. În iunie 2014 a fost aleasă la şefia Bisericii de stat din Suedia. De asemenea, ea a fost primul episcop ce deţinea un blog şi un cont de twitter prin care-şi exprima ideile şi convingerile.

În ciuda faptului că Biserica din Suedia şi cea Catolică au diferenţe mari de ideologie, Jackelen s-a întâlnit de câteva ori cu Papa Francisc şi au pus bazele unei colaborări între cele două. Cele mai importante lucruri se referă la o poziţie referitoare la schimbările climatice şi la referinţa credinţei faţă de ştiinţă.

sursa foto: wikipedia.org
Catedrala din Uppsala, sediul central al bisericii suedeze.

Una dintre poziţiile sale controversate a fost când Jackelen declarat într-un interviu pentru cotidianul Dagen că virginitatea Fecioarei Maria se referă doar la sensul spiritual, nu neapărat la starea ei fizică. De asemenea, arhiepiscopul susţine introducerea căsătoriilor gay în cadrul ceremoniilor oficiate în Biserica Suedeză. De altfel, Suedia a devenit in 2009 a 7-a ţară din lume care a legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Facebook Comments