Taximetrist la cămaşă şi cu POS?! S.F. sau realitate?

Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Andrei Rădulescu despre schimbările din lumea taximetriştilor:

M-a apucat râsul când am văzut ce le cere madam primăriţa Firea taximetriştilor din Bucureşti. M-am amuzat teribil. Cererile, să zic, sunt un pas către civilizaţie. Dar avem noi taximetrişti civilizati? De unde…

Să le luăm pe rând:

SĂ AIBĂ ŢINUTĂ ÎNGRIJITĂ – SACOU, CĂMAŞĂ, PANTALONI, PANTOFI

Câţi taximetrişti la cămaşă aţi văzut? Eu merg aproape zilnic cu taxiul şi aşa, după statistica din capul meu, nu sunt nici 2 la suta. Credeți că cei 98 la sută vor accepta acest lucru. Poate ca unii nici nu au pe acasă asa ceva și asta ar însemna costuri suplimentare. Concluzia: legea asta va fi încălcată de peste 90 la suta dintre taximetrist. Sa zic ca 8 la suta vor trece la cămașă si sacou!

OBLIGATORIU, TAXIURI CURATE

Nici pe asta n-o vad în România necivilizata. Şi aici nu e doar vina taximetriștilor. Pentru că am auzit o mulțime de poveşti de la unu și altul. Sunt români care urcă cu shorma sau ce mâncare o mai fi în taxi și mănâncă fără să ceară voie. Sau urca cu pantofii murdari. Mai sunt și muncitori care nu renunță la salopetele murdare, atunci când iau taxiul. Am vorbit doar de clienți, dar vina principală e tot a taximetriștilor, care nu-și spală mașinile cu săptămânile, chiar dacă firmele le cer asta. Îi controlează cineva? Nu. Firma e interesată să-i vina șoferul cu banii de ‘’plan’’, atâta tot. Tot după un calcul făcut în mintea mea, zic că 10, maxim 15 la sută dintre taxiuri sunt curate.

VORBEASCĂ FRUMOS

Adică? Poți sa le impui șoferilor de taxi cu 4, 8 clase sau cate or avea sa fie civilizați, dacă ei n-au fost niciodată? O sa-i dea cineva afara pe ăștia? Nici vorba. ‘’Ia spune, ba, unde mergi?’’ în loc de salut va rămâne pe veci. De fapt, aici nu e vorba de clasele de la scoală, ci de cei 7 ani de acasă pe care multi nu-i au.

SA NU FUMEZE IN TAXI

Tot aşa, la o statistică din capul meu, cel puțin jumătate dintre taximetriști fumează. Asta e treaba lor, nu e problema mea. De obicei, când iei un taxi de la colț, pe șofer îl găsești cu țigara în gură. Nici asta nu e o problema, pentru că pot stinge. Majoritatea n-o fac. Şi nici nu întreabă dacă pot fuma, deși e lege să nu se fumeze în mașină. Şi eu sunt fumător, dar nu fumez niciodată în taxi. Nu mi se pare normal să fac fum în mașină, în care poate urca un nefumător imediat după ce cobor. Nu mai zic ca fumul ala intra în huse, rămâne impregnate acolo și dă un miros neplăcut în mașină (nu mai revin la ce am scris mai sus despre taxiuri curate).

sursa foto: adevarul.ro

SA NU VORBEASCĂ LA TELEFON

Ha!Ha!Ha! Aici chiar am râs cu poftă. Nu știu dacă am întâlnit 2-3 taximetriști care să nu răspundă la telefon în timpul cursei! Sau măcar să întrebe, vă deranjează dacă vorbesc sau dacă răspund la telefon. Aşa ajungi să afli ce a luat nevasta de la piață, cu cine și-a mai tras-o prietenul taximetrist de pe altă mașină, nemulțumirile pe care le are, problemele lui personale, etc. Aici poate să dea madam primărița Firea o mie de legi, că nu vor fi respectate. Majoritatea taximetriștilor, dacă nu toți, au în dotare căști ‘’blutuf’’ sau pur și simplu căști de telefon. Nu mai zic nimic de cei care se cred Senna şi conduc cu o jumătate de mână, pentru că o mână și jumătate o au ocupată cu telefonul.

MUZICA ADAPTATĂ LA CEREREA CLIENTULUI

Aici, statistic, să zic că nu stăm chiar rău. Majoritatea asculta radio și ușor, ușor, au dispărut ascultătorii de manele. Dar mai sunt și din ăștia, care iți mai și spun – ai auzit-o, frate, p’asta. E ultima de la Salam, Minune sau cum s-or chema idolii lor. E supărare mare să le ceri să schimbe muzica, riști sa te dea jos din taxi. L-ai jignit, cum să-i ceri să închidă melodia lui preferata și să pună altceva!

sursa foto: Mediafax

 NU MAI AU VOIE SĂ REFUZE CURSE

Ha!Ha!Ha! N-ai cum să le scoți taximetriștilor din vocabular întrebarea ‘’unde mergeți?’’, înainte să te urci în mașină. La fel cum n-o să auzi taximetrist care să uite de replica ‘’Aaa, nu pot, că mă retrag în Militari’’ sau unde vrea el, ca să nu te ia! ‘’Nu merg până acolo, că e aglomerat, e blocat’’ e un alt stil de refuz pe care taximetriștii îl consideră ‘’civilizat’’! Legea asta o sa fie încălcată la fel de bine ca şi până acum, pentru că primăria nu va avea bani să angajeze oameni care să verifice bunul mers al lucrurilor. Sau dacă o va face, aceștia vor fi foarte putini și nu vor putea controla mai mult de 10 taxiuri pe zi. Tot după un calcul din capul meu, eu zic că nu sunt o treime taximetriștii care nu refuză curse. Ce facem cu taximetriștii aia din Centru Vechi, din Gara? Aia trebuie sa meargă pe tariful standard, aşa cum n-au facut-o niciodată? Ha!Ha!Ha!

POS ÎN MASINA

Păi, cum vine asta? Să nu mai poată taximetristul să spună ‘’nu am rest’’? Să nu mai primească el șpaga? Nu se poate aşa ceva! 90 dintre taximetriștii cu care am mers mi-au spus că meseria lor e prost plătită, că abia fac banii de plan și ca trăiesc din ce le lasă oamenii. Acum, ce facem? Ii mai bagă şi la plata unui POS, care nu e chiar ieftin pentru ei, ‘’săracii’’ taximetriști. Aștept ziua aia în care să merg cu taxiul și să plătesc cu cardul cursa, fără să las nimic. Nu sunt convins că o s-o apuc, la cum merg lucrurile în România, unde ‘’civilizat’’ e un cuvânt străin, folosit doar când vorbim de aia din Germania, din Anglia…

sursa foto: Subiectiv.ro

CONCLUZIA

Legi din astea s-au mai dat, dar nu le-a respectat niciun șofer de taxi. Aşa va fi și acum, sunt sută la sută convins. Încă o dată spun, nu doar taximetriștii sunt de vină. Şi oamenii care urca în ele. Aici e vorba despre tara în care trăim, despre lipsa de civilizație. Am mai spus-o și o spun din nou: mai avem mult până să ajungem să gândim și sa trăim ca cei din vest. Mult de tot. Încă avem ceasurile fixate cu vreo 50 de ani în urma.

DE CE N-O SA DISPARĂ UBER, TAXIFY, ETC…

Primaria vrea să interzică firmele care le fac concurenţă taximetriștilor, Uber, Taxify și care or mai fi ele. E drept, ele funcționează ilegal, dar aşa au făcut-o și în ţările civilizate. Între timp, acolo problema s-a rezolvat. La noi, legea trebuie schimbată, ca să fie interziși sau să intre în legalitate. Nu-mi poate interzice nimeni să urc la ‘’un prieten’’ în mașină, pentru că nu are licență de transport. Şi poate că eu vreau să-i las și ceva mărunțiș, pentru că m-a ajutat sa ajung mai repede la destinație. Sunt câțiva mii de ‘’uberi’’ și ‘’taxifai’’ în București și n-o să dispară peste noapte. Eu cred că se vor înmulți, pentru că ei nu cer șpagă, pentru că poți să plătești cu cardul, pentru că au mașini curate, pentru că nu vorbesc la telefon cu tine în mașină, pentru că sunt îmbrăcați civilizați, pentru ca iți deschid ușa atunci când cobori. Şi uneori, sunt mai ieftini decât taxiurile.

Articol de Andrei Rădulescu. Textul original plus multe altele găseşti aici Blogu’ lui Andrei

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *